ΦΥΣΙΚΗ Β΄ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ


ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ

Θέμα 1ο
Για τις ερωτήσεις 1-4 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό της ερώτησης και δίπλα το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση.

1.      Σημειακό ηλεκτρικό φορτίο Q δημιουργεί γύρω του ηλεκτρικό πεδίο. Σε απόσταση r από αυτό η ένταση του πεδίου έχει μέτρο Ε. Σε απόσταση 2r από το Q το μέτρο της έντασης του πεδίου είναι:
α) Ε/4          β) 2Ε          γ) Ε          δ) 4Ε                            (5 μονάδες)

2.      Δύο αντιστάσεις R1 και R2=3R1 συνδέονται παράλληλα σε πηγή συνεχούς τάσης V. Αν η R1 δαπανά θερμική ισχύ P1 και η R2 δαπανά θερμική ισχύ P2 τότε:

           α) P2=P1     β) P2>P1     γ) P2=P1/3     δ) P2=0                  (5 μονάδες)

3.      Δύο σωματίδια με θετικά ηλεκτρικά φορτία Q1 και Q2 αντίστοιχα αλληλεπιδρούν με ηλεκτρική δύναμη μέτρου F όταν κρατούνται ακίνητα σε απόσταση r μεταξύ τους. Αν κρατήσουμε ακίνητα τα σωματίδια σε απόσταση 2r και διπλασιάσουμε το φορτίο του καθενός, τότε αλληλεπιδρούν με ηλεκτρική δύναμη μέτρου:

           α) F          β) 2F          γ) 8F           δ) 16F                           (5 μονάδες)


4.      Τέσσερις αντιστάσεις συνδέονται παράλληλα. Αν η τιμή της κάθε αντίστασης είναι R, η ισοδύναμη αντίσταση είναι:

             α) 2R          β) 4R          γ) R/4          δ) R                             (5 μονάδες)

5.      Να χαρακτηρίσετε καθεμία από τις παρακάτω προτάσεις με το γράμμα Σ αν είναι σωστή και με το γράμμα Λ αν είναι λανθασμένη.
α) Η ηλεκτρική ενέργεια που προσφέρεται σε χρόνο t σε έναν αντιστάτη σταθερής αντίστασης είναι ανάλογη του τετραγώνου της τάσης που επικρατεί στα άκρα του. _____
β) Η ΔΕΗ μετρά την ενέργεια που μας παρέχει σε Joule. _____
γ) Οι ενδείξεις 220 V-100 W, που αναγράφονται πάνω σε έναν λαμπτήρα πυρακτώσεως, σημαίνουν ότι ο λαμπτήρας <<καταναλώνει>> ισχύ 100 W όταν η τάση στα άκρα του είναι 220 V. _____
δ) Όλοι οι λαμπτήρες μιας ηλεκτρικής εγκατάστασης είναι μεταξύ τους συνδεδεμένοι σε σειρά. _____
                                                                                                    (5 μονάδες)
Θεμα 2ο

1.      Τρεις αντιστάσεις R1, R2 και R3 είναι μεταξύ τους συνδεδεμένες παράλληλα. Αν Rολ η ολική αντίσταση της συνδεσμολογίας, να γράψετε και να αποδείξετε τη σχέση που συνδέει την Rολ με τις R1, R2 και R3. Η απάντησή σας να συνοδεύεται από κατάλληλο σχήμα.
                                                                           (7 μονάδες)

2.      Στα σημεία Α και Β βρίσκονται τα ακίνητα σημειακά ηλεκτρικά φορτία +Q και –Q αντίστοιχα. Να σχεδιάσετε τα διανύσματα των εντάσεων του ηλεκτρικού πεδίου των +Q και -Q στα σημεία Μ1 και Μ2 (έστω Ε1 και Ε2 αντίστοιχα). Να δικαιολογήσετε την απάντησή σας. Το σημείο Μ1 είναι σε απόσταση r1 από το σημείο Α και το Μ2 σε απόσταση r2 από το σημείο Β όπου r1 > r2.
                                                                                    (8 μονάδες)

3.      Σε κύκλωμα συνεχούς τάσης V συνδέονται σε σειρά δύο λαμπτήρες Λ1 και Λ2 και παράλληλα με αυτούς λαμπτήρας Λ3. Στα άκρα της συνδεσμολογίας επικρατεί τάση V.
α) Επιθυμούμε να μετρήσουμε το ρεύμα που διαρρέει τον λαμπήρα Λ2 και τις τάσεις στα άκρα των λαμπήρων Λ1 και Λ3. Τι όργανα θα χρησιμοποιήσουμε και πώς θα τα συνδέσουμε στο κύκλωμα;
β) Αν η τάση στα άκρα του λαμπτήρα Λ1 μετρήθηκε ίση με 10 V και στα άκρα του Λ3 ίση με 20 V, ποιο συμπέρασμα προκύπτει για τη σχέση των αντιστάσεων των λαμπτήρων Λ1 και Λ2; Να δικαιολογήσετε την απάντησή σας.

                                                                                            (9 μονάδες)
Θέμα 3ο
Ένα ακίνητο σημειακό ηλεκτρικό φορτίο +Q = 10-8 C δημιουργεί ηλεκτρικό πεδίο. Σε σημείο Α που απέχει απόσταση r = 3 * 10-1 m από το φορτίο +Q φέρνουμε ένα άλλο σημειακό ηλεκτρικό φορτίο
+
q = 10-12 C.
α) Να υπολογιστεί η ένταση του ηλεκτρικού πεδίου στο σημείο Α.
                                                (10 μονάδες)
β) Αν κατά τη μετακίνηση του φορτίου +q από το σημείο Α σ’ένα άλλο σημείο Γ του πεδίου παράγεται έργο WAàΓ = 10-10 J, πόση είναι η διαφορά δυναμικού VA VΓ;
                                   (10 μονάδες)
γ) Αν το δυναμικό στο σημείο Α είναι VΑ= 300 V, να βρεθεί το έργο που παράγεται από το πεδίο κατά τη μετακίνηση του φορτίου +q από το σημείο Γ μέχρι το άπειρο.
(5 μονάδες)
Δίνονται: V∞ = 0, k = 9 * 109 Ν * m2/C2.


Θέμα 4ο
Σε κύκλωμα οι αντιστάτες R1, R2 και R3 είναι συνδεδεμένοι παράλληλα μεταξύ των σημείων Α και Β, ενώ ο αντιστάτης R4 συνδέεται σε σειρά με το σύστημά τους μεταξύ των σημείων Β και Γ. Στα άκρα Α και Γ του κυκλώματος εφαρμόζεται συνεχής τάση V. Δίνονται οι τιμές των αντιστάσεων R1 = 2 Ω, R2 = 2,5 Ω, R3 = 10 Ω και R4 = 4 Ω, καθώς και η τιμή της έντασης του ρεύματος Ι1 = 5 Α που διαρρέει τον αντιστάτη R1. Να υπολογίσετε:
α) την ολική (ισοδύναμη) αντίσταση του κυκλώματος.
                             (5 μονάδες)
β) τις τιμές των εντάσεων Ι23 και Ι4 των ρευμάτων που διαρρέουν τους αντιστάτες R2. R3 και R4 αντίστοιχα.
                               (6 μονάδες)
γ) την τάση V στα άκρα του κυκλώματος.
         (6 μονάδες)
δ) τον αριθμό των ηλεκτρονίων που διέρχονται από μία διατομή του αντιστάτη R4 σε χρόνο t = 0,8 s.
                    (8 μονάδες)
Δίνεται το απόλυτο φορτίο του ηλεκτρονίου: │e│ = 1,6 * 10-19 C.

 

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ
Ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΕΠΙΜΕΛΗΘΗΚΑΝ ΟΙ ΦΥΣΙΚΟΙ:
Κατσαδούρου Κωνσταντία
Παπανικολάου Ταξιάρχης

Αναγνώστες

ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΜΟΡΙΩΝ